Cu prilejul Conferintei Internationale despre Sisteme de Tamplarie si Fatade Cortina EURO-Fereastra 2016 (editia a opta), ale carei lucrari se vor desfasura la data de 24 mai a.c., incepand cu ora 8.00, in Sala Atlas a Radisson Blu Hotel - Bucuresti, auditoriul evenimentului - ce va reuni mai mult de 300 de specialisti care vor asista si la Conferinta Internationala despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2016 (editia a cincea) - se va informa cu privire la rezultatele a diverse cercetari, aflate in stransa legatura cu temele de baza ale evenimentelor: dezvoltare durabila in constructii, cresterea eficientei energetice in cladiri (inclusiv prin minimizarea consumului), noutati tehnologice din domeniul sistemelor pentru ferestre, al feroneriei si vitrajelor arhitecturale, aspecte tehnice si legislative etc. O tema de un real interes pentru expertii ce se vor reuni la EURO-Fereastra va fi constituita de cea prezentata de dr. ing. Ioana Udrea, consultant energetic si auditor energetic pentru cladiri (grd. I, ci), din partea Archibus Solution Center (ASC) Romania, din Capitala. Expunerea, intitulata „Impactul umbririi ferestrelor (dispuse pe fatada sudica) pentru o cladire de birouri” va reliefa modul in care elementele din categoria tehnicii parasolare pot contribui la cresterea eficientei energetice de ansamblu a unui imobil”.
Cercetare realizata de experti in domeniul eficientei energetice
Cercetare realizata de experti in domeniul eficientei energetice
Realizata de un colectiv de autori (dr. ing. Ioana Udrea, din cadrul ASC Romania (coordonator), conf. dr. ing. Mihaela-Stela Georgescu, de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” - Bucuresti, drd. Romeo-Traian Popa, din partea Universitatii Politehnice Bucuresti, Facultatea de Inginerie Mecanica si Mecatronica, Departamentul de Termotehnica si drd. Viorel Patroescu, cercetator la INCD ECOIND), analiza energetica a unei cladiri de birouri se refera la studiul impactului dispozitivelor de umbrire asupra anvelopei imobilului respectiv.
Rezumand subiectul ce va fi sustinut la EURO-Fereastra 2016, dr. ing. Ioana Udrea a subliniat: „Prin Directivele europene 2010/31/EU privind performanta energetica a cladirilor si 2012/27/EU privind eficienta energetica, se impune o continua reducere a consumului energetic al cladirilor. Desi metodele de reducere a consumului sunt general valabile, aspecte caracteristice fiecarei tari trebuie analizate in climatul specific. In Romania climatul este continental temperat (clasificare Köppen - climat tip D) si este caracterizat de aspecte extreme, ierni reci si veri calde. Cu toate ca ponderea in consumul total al unei cladiri a celui pentru incalzire este cea mai mare, o atentie deosebita trebuie acordata in acest tip de climat necesarului si consumului de energie pentru racire. In lucrarea prezentata la conferinta se urmareste studiul impactului dispozitivelor de umbrire asupra anvelopei cladirii necesare pe durata sezonului de vara, in conditiile in care schimbarile climatice conduc la aparitia din ce in ce mai intensa a fenomenului de aparitie a insulelor de caldura. In acest scop a fost aleasa o cladire de birouri cu mai multi pereti tip cortina, situata in Bucuresti. Peretele cortina de pe fatada sudica este umbrit cu un sistem de lamele metalice exterioare. S-a analizat comportarea suprafetei vitrate umbrite de lamele in perioada de vara, chiar mai mult intre echinoctiul de primavara si cel de toamna. Pentru aceasta au fost alese trei zile semnificative in care s-a calculat in fiecare ora suprafata umbrita in functie de pozitia soarelui. In final a putut fi determinat gradul de scadere a necesarului de racire prin montarea lamelelor metalice si s-a determinat distanta optima la care se pot monta lamelele unele fata de altele, pentru o umbrire cat mai eficienta a fatadei”.