Invitat sa sustina o prelegere ca speaker la cea de-a sasea editie a Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2017, Serban Danciu, Country Initiative Manager al Buildings Performance Institute Europe (BPIE) - filiala din Romania, va prezenta celor aproape 400 de persoane din auditoriu o tema de larg interes, cu privire la oportunitatile prilejuite de implementarea noii Strategii Nationale Energetice (SNE) a Romaniei. „In contextul necesitatii implementarii SNE (proaspat lansata), al elaborarii variantei revizuite a strategiei de mobilizare a fondurilor pentru imbunatatirea eficientei energetice in cladiri (procedura ce se deruleaza in prezent), dar si al revizuirii directivelor europene dedicate imbunatatirii performantelor energetice ale cladirilor, in cursul anului 2017,  BPIE isi propune sa prezinte cateva idei utile pentru ca prevederile cuprinse in documentele respective sa se transpuna in realitate, in tara noastra. Astfel, se impune clarificarea perceptiei factorilor de decizie din sectorul imobiliar din Romania asupra Certificatelor de Performanta Energetice (CPE) si, in acest sens, se poate stabili directia de urmat, in ceea ce priveste aceste documente, pentru indeplinirea potentialelor cerinte ale directivelor europene revizuite. Totodata, ar trebui conceputa o maniera potrivita de abordare a implementarii folosirii companiilor de tip ESCO pentru finantarea reabilitarii termice a cladirilor publice si, de asemenea, se impune crearea unui exemplu de elaborare a unei scheme de finantare pentru reabilitarea termica a imobilelor rezidentiale unifamiliale, aceasta schema de finantare fiind absolut necesara pentru indeplinirea cerintelor Strategiei Nationale Energetice a Romaniei”, a declarat Serban Danciu.
Dupa cum afirma specialistul, potrivit programului de implementare a directivei europene EPBD, la putin timp inaintea preluarii, de catre Estonia, a presedintiei Consiliului UE, mai precis la 26 iunie a.c., Consiliul Europei, prin intermediul Consiliului pentru Energie, isi va exprima pozitia generala (de ansamblu asupra variantei revizuite a EPBD), pentru ca, pana in decembrie 2017, Parlamentul European sa acorde votul in plen pentru aceasta directiva revizuita, esentiala pentru cresterea performantei energetice a cladirilor. In acest moment, s-au efectuat anumite propuneri de amendamente, adoptate de Comisia pentru Industrie, Cercetare si Energie din cadrul Parlamentului European, iar printre altele trebuie remarcat faptul ca deja se specifica o crestere a eficientei energetice la nivelul UE cu 30% in anul 2030. Toate acestea si multe altele vor fi dezbatute in mod interactiv la data de 23 mai 2017, cu prilejul derularii lucrarilor conferintei EURO-Constructii. Pentru informatii suplimentare si inscrieri, click aici!

Parteneri institutionali:

Organizatori:
Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din RomaniaCIROM Ministerul Fondurilor Europene AVIR ECONET ANMAR ADUCSIEAR
ROGCB BPIE AAECAHK ARACO PPTT PSCARIC
OAR UAUIM AICPS ARISIAIIROUTCBCTDS