Cu prilejul Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii 2015 (aflate la editia a patra), ale carei lucrari se vor desfasura in paralel cu ale Conferintei Internationale despre Sisteme de Tamplarie si Fatade Cortina EURO-Fereastra – editia a saptea, auditoriul – reunit in sala Atlas a Radisson Blu Hotel, din Bucuresti – va avea prilejul sa dezbata, in mod interactiv, impactul aplicarii noilor prevederi din proiectul Codului Fiscal asupra mediului de afaceri, in general si pietei de constructii, respectiv domeniilor conexe, in special. Astfel, in cadrul celei de-a doua parti a sesiunii plenare, Gabriel Biris, partener fondator al Biris Goran SPARL, va sustine tema intitulata „Modificari de interes in noul Cod Fiscal”.
Subiectul – sustinut de un specialist cu peste 19 ani de expertiza in domeniul legislatiei fiscale – are o stricta actualitate, mai ales ca proiectul Codului Fiscal, elaborat de Guvern in colaborare cu diverse institutii specializate din categoria ONG, firme de consultanta si altele, se afla actualmente in dezbatere la Parlament si, dupa ce la data de 27 aprilie a.c. a fost adoptat de Senat, va fi transmis spre ratificare Camerei Deputatilor, care este forul decizional in acest sens.
Proiectul noului Cod Fiscal a fost prezentat amanuntit de oficialii Executivului, insa, in calitate de prima camera sesizata, Senatul l-a adoptat (cu 90 de voturi pentru, 36 impotriva si patru abtineri) intr-o forma amendata (modificata), la propunerea Comisiei pentru Buget-Finante si a senatorilor Serban Nicolae si Constantin Popa. Dintre modificarile aduse de legiuitor, se distinge faptul ca nivelul redus al TVA, de 9% pentru alimente, se va aplica si serviciilor de restaurant si de catering. In alta ordine de idei, prezent la dezbaterea parlamentara, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat ca, prin noul Cod Fiscal, nu mai poate fi perpetuata situatia ca "valoarea de impozitare pe care o plateste orice cetatean la o tranzactie imobiliara sa fie plafonata la o valoare minima printr-o grila orientativa facuta de o entitate privata, asa cum este Uniunea Notarilor Publici”. De aceea, senatorii au adoptat amendamentul propus de Serban Nicolae, prin care valoarea limita de impozitare la tranzactiile imobiliare se va stabili prin ordin al ministrului Finantelor Publice, actualizat anual.
Un alt amendament propus de Comisia pentru Buget-Finante si adoptat de plenul Senatului se refera la scutirea de impozit a profitului reinvestit, prevazuta pentru echipamente tehnologice — masini, utilaje si instalatii de lucru. Astfel, articolul respectiv a fost completat cu "echipamente periferice, calculatoare si programe informatice", ceea ce va impulsiona procesul de modernizare a agentilor economici, in sensul stimularii achizitiilor de mijloace IT.
De exemplu, masura are un impact pozitiv pentru segmentul de piata al software-ului destinat gestiunii activitatii de productie a tamplariei termoizolante, scutirea de impozit a profitului reinvestit in acest sens urmand sa devina o optiune ce poate fi luata in considerare de fabricantii de ferestre – si nu numai. Toate aceste aspecte, precum si altele, de stricta actualitate si care constituie noutati absolute, se vor discuta cu prilejul derularii lucrarilor EURO-Constructii si EURO-Fereastra 2015. Pentru informatii suplimentare si inscrieri,
click aici!