Piata nationala de constructii a depasit problemele generate de recesiunea economica din ultimii ani, iar in primul trimestru a.c. s-a situat pe un trend ascendent, chiar daca baza de comparare ramane redusa. Pentru a sustine aceasta crestere, pe termen scurt, mediu si lung, atentia factorilor de decizie ar trebui sa fie indreptata spre promovarea cladirilor sustenabile, noi sau reabilitate, care sa asigure economii de energie, in conformitate cu exigentele Uniunii Europene. In acelasi timp, este necesar ca autoritatile centrale sa implementeze urgent reforma reala a sistemului de achizitii publice, in asa fel incat criteriul de selectie in cadrul licitatiilor de lucrari sa devina „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, eliminandu-se principiul actual al practicarii celui mai scazut pret, care nu presupune calitatea, dupa cum a explicat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii – ARACO in expunerea sa, sustinuta in fata a peste 360 de specialisti din ramura de constructii, instalatii, din sectorul de tamplarie si domeniile conexe, care au format auditoriul Conferintei Internationale despre Constructii Sustenabile si Eficienta Energetica EURO-Constructii, editia a patra.
Acestea au fost doar cateva dintre concluziile evidentiate la eveniment, ale carui lucrari s-au derulat in Bucuresti, in sala Atlas a Radisson Blu Hotel, la data de 25 mai 2015, in paralel cu Conferinta Internationala despre Sisteme de Tamplarie si Fatade EURO-Fereastra, manifestare traditionala, aflata la editia a saptea. La ambele conferinte, speakeri reputati, cum ar fi, printre altii, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, arh. Serban Tiganas, economistul-sef al BRD Groupe Société Générale, Florian Libocor, presedintele ARACO, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania - APMCR, Claudiu Georgescu, reprezentantul Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Vata Minerala din Romania – APIVMR si al Romania Green Building Council – RoGBC, Cristian Ciucasu, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri din Romania – AAECR, prof. dr. ing. Emilia-Cerna Mladin, asociatul fondator al Biris Goran SPARL, Gabriel Biris, impreuna cu Alexandra Peštova, analist al InterConnection Consulting Group – Austria si cu Serban Danciu, din partea Buildings Performance Institute Europe – Belgia, au reliefat principalele aspecte economice si de natura investitionala cu impact asupra dezvoltarii sectorului de constructii din tara noastra, care si-a definit astfel o noua baza de crestere.
Astfel, cu prilejul EURO-Constructii si EURO-Fereastra 2015, mai mult de 360 de specialisti ai firmelor din sectorul de constructii si instalatii, din bransa de tamplarie si domeniile conexe s-au reunit cu arhitecti, proiectanti, oficiali ai administratiei publice locale si centrale, ai unor organizatii patronale si profesionale, respectiv cu o serie de reprezentanti din partea mediului academic pentru a dezbate in mod interactiv diverse subiecte de actualitate.
Trofee si premii acordate pentru 161 de companii si asociatii
Punctul de atractie din cadrul evenimentului l-a constituit gala premiilor pietei de constructii si instalatii, editia a doua, unde cele mai importante firme din domeniu au fost distinse cu Trofeele EURO-Constructii si EURO-Fereastra. Mai precis, 69 de companii si 11 organizatii institutionale din domeniile de constructii si instalatii au fost premiate cu Trofeul EURO-Constructii, cele 80 de distinctii fiind acordate pentru promovarea de solutii inovatoare in domeniul constructiilor sustenabile si contributia speciala adusa la dezvoltarea pietei de constructii si instalatii din Romania. De asemenea, un numar total de 81 de firme active pe piata nationala de tamplarie termoizolanta si in segmentele conexe, care fac parte din liderii intregului sector, au primit premiile si Trofeul EURO-Fereastra.
Cele doua evenimente au fost sustinute de numerosi parteneri institutionali, asociatii si societati nationale si internationale de profil, cum ar fi: Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Vata Minerala din Romania, companiile 3M Romania, AGC Flat Glass, Alukönigstahl, Alumil Rom Industry, Brikston Construction Solutions, DualSoft, Dynamic Selling Group, Electric Plus, Elpreco, Geberit, Grundfos Pompe, Guardian Glass, Heberger Constructii, Isopalrom, Klaes Romania, Primer Electro, Proinvest Grup, Radial Solutions, Rehau Polymer, Romsym Data, Roto Romania, Schneider Electric, Skanska, Trakya Cam Sanayii AS, Trane Romania, Vinarte si altele, respectiv BRD Groupe Société Générale si organizatia umanitara Habitat for Humanity Romania. Multumim pe aceasta cale sponsorilor, precum si tuturor celor prezenti in auditoriu, cu sprijinul carora ambele evenimente au constituit din nou un succes.
Pentru informatii suplimentare, click aici si aici!

Parteneri institutionali:

Organizatori:
Asociatia Producatorilor de Materiale de Constructii din RomaniaCIROM Ministerul Fondurilor Europene AVIR ECONET ANMAR ADUCSIEAR
ROGCB BPIE AAECAHK ARACO PPTT PSCARIC
OAR UAUIM AICPS ARISIAIIROUTCBCTDS